Xyeze Temas?na Geç Turkuaz Temaya Geç Ye?il Temaya Geç Siyah Temaya Geç K?rm?z? Temaya Geç Sar? Temaya Geç Mor Temaya Geç

Sinüzit antibiyotik ile geçermi?

  • Eklenme Zamanı : 16 Mayıs 2012 Çarsamba 21:04:35
  •    âˆž   Okunma Sayısı : 1314

St. Louis'deki Washington üniversitesi tıp fakültesi bilim adamlarının Jane Garbutt baÅŸkanlığında yaptığı araÅŸtırmaya göre, akut sinüs iltihabını tedavi etmek amacıyla antibiyotik verilmesi ne hastalığın semptomlarını azaltıyor ne de iltihabın kuruma süresini etkiliyor.

Sonuçları Amerikan JAMA dergisinde yayımlanan araÅŸtırmalarında bilim adamları, akut sinüs iltihabı bulunan 166 hasta kullandı. Kronik sinüziti veya baÅŸka hastalıkları bulunanlar denekler arasına alınmadı. Deneklerin yarısına on gün boyunca amoksisilin etken maddeli geniÅŸ spektrumlu antibiyotik verilirken, diÄŸer yarıya antibiyotik diye etkisi olmayan placebo verildi.

Ayrıca her iki grup da aÄŸrı, ateÅŸ, burun tıkanıklığı ve öksürüÄŸe karşı aynı ilaçları, benzer dozlarda aldı. Deneklerin saÄŸlık durumu, 3, 7, 10 ve 28 gün sonra deÄŸerlendirildi.

Antibiyotik verilen grupla antibiyotik kullanmayan grup arasında hastalığın iyileşmesi ve semptomların ortadan kalkması bakımından belirgin bir fark olmadığı tespit edildi.

Bilim adamları, normal koÅŸullarda sinüs iltihabının bir iki hafta içerisinde geçtiÄŸini, doktor gözetiminde bu süre içerisinde antibiyotik deÄŸil sadece aÄŸrı, burun tıkanıklığı ve öksürüÄŸe karşı ilaç alınmasını tavsiye etti.